Kontakt: info@levandejulkort.se

Belysningen och miljön

Hur ska man tänka när man planerar att renovera hemma och installera belysningsarmaturer runt om i huset eller lägenheten? Vad är det bästa arbetsljuset och hur ska man tänka kring att lågenergilampor faktiskt innehåller kvicksilver? En härlig nyhet som tas upp är att allt fler svenskar bryr sig om att deras hem är hållbart (hållbarare än förut) och att många vill göra det ännu bättre.

 

I tidningen Café kan en läsa om hur mer än åtta av tio svenskar kan tänka sig att göra sitt hem mer miljövänligt. Det verkar alltså som att fler och fler har fått en allt mer utpräglat miljö- och klimattänk. Det handlar inte bara om att välja lågenergilampor utan om att med mer avancerad teknik energieffektivisera sina hus. Viljan att leva mer hållbart är större och starkare än på länge tycks det som.

 

Tips kring belysningen är bra att ta till sig när man inreder sitt hem

 

HomestageingMen vad för tips kring belysning finns det egentligen, om man både vill ha mysbelysning samtidigt som man tänker lite extra kring miljön. I Vi i Villa kan en läsa mer om just detta där det ges flera goda tips för att få till det bästa ljuset.

 

Ja första steget är att använda energisnåla lampor OCH armaturer, sedan är tipset för att få bäst ljus att:

 

  • Utnyttja rymden i rummet. Har du till exempel en hög bokhylla, så lägg en dold ledlist ovanpå. Har du vacker stuckatur eller ett högt tak som går upp i nock, installera en up-lighter mot taket, från Spotiled till exempel.

 

  • Med en taklampa skapar du inte något bra allmänljus, den  ger ofta ett ganska begränsat ljus och mörka hörn. Använd däremot taklampan för att skapa känslan av ett väl möblerat rum.

 

  • En armatur som är snygg i sig kan stå för den dekorativa belysningen i rummet. Men du kan också addera stämning i rummet genom att rikta ljuset mot en tavla, en vacker vägg eller något annat du tycker om att titta på. En spotlight är avsedd för att ge direkt ljus på avgränsad yta.

 

  • Ett arbetsljus, vare sig det är vid skrivbordet, köksbänken eller läsplatsen, ska alltid vara riktat och effektivt. Ett lysrör är den optimala ljuskällan.

 

houseofinspiration.seEnergimyndigheten går det dessutom väl att läsa mer om tester kring just lågenergilampor och en hel del frågetecken reds ut. Något som är bra att veta kring lampor som tar lite energi är att många av dessa startar långsamt, det tar alltså ett tag från det att du tryckt på tändknappen till att lampan kommer upp i sin fulla ljusstyrka. På en toalett där man oftast bara är inne korta stunder men vill ha mycket ljus snabbt är det bra att välja en snabbare lampa som inte har en uppstartstid på flera minuter. Lågenergilampor har normalt en livslängd på mellan 6000 och 16 000 timmar, i alla fall enligt tillverkarnas egna uppgifter.

 

Något förvånande är kanske att lågenergilampor innehåller kvicksilver. Kvicksilvret behövs för att lampan ska fungera och är tillåtet eftersom de gör så att själva lampan sparar väldigt mycket energi. Konstigt kanske, men sant.