Hur ser svenska hem och hushåll på sin och Sveriges ekonomi egentligen? Och vad innebär amorteringskraven för de som vill ta lån, för att exempelvis renovera?
För att få det så kallade ”bildsköna hemmet” eller ”julkortslivet” krävs det ju först och främst att man ens har ett hus att bo i, eller en lägenhet om man så vill. Något som kan vara lättare sagt än gjort. Särskilt nu med de nya amorteringskraven från Finansinspektionen, som trädde i kraft den 1 juni 2016. Redan efter ett par månader kan man tydligt se hur bostadsmarknaden har blivit mycket lugnare och hur det är svårare att få ett bolån hos bankerna. Något som man kan läsa om i denna artikel från Dagens Industri bland annat.
De nya amorteringsreglerna gör det svårare att ta ett bolån, för om man inte amorterar i dag och utökar befintliga lån så måste man amortera det nya och gamla lånet tillsammans, om dessa tillsammans överstiger 50 procent av bostadens värde. Mer om reglerna kring just amorteringskraven kan man fördjupat lära sig om i denna artikel från Dagens Nyheter. Men med regler finns undantag, och man kan alltid låna på en annan instans än på en bank, att läsa mer om detta kan man bland annat göra på http://www.springfinance.se/.
Stark optimism kring ekonomin i svenska hem
Något som är intressant är att svenskarnas framtidstro och optimism kring både sin egen och landets helhetliga ekonomi inte har minskats nämnvärt vare sig innan, i samband med, eller efter att rapporteringen om amorteringskraven samt Brexit kommit och gått. Svenskarna har tvärt om blivit mer villiga att spendera under de senaste månaderna enligt en större undersökning gjord av TSN Sifo på uppdrag av Skandia. Detta är vad studien kommit fram till:
- Man har vetat om amorteringskravet länge och hunnit förbereda sig
- Man unnar sig istället att öppna plånboken och sparande och amorteringar prioriteras ned till förmån för semesterresor och shopping
- Samt att svenskarna är generellt sett väldigt bra på att spara
- Brexithotet och presidentvalet i USA ses inte som hot mot den svenska ekonomin, hos hushållen
Under förra året däremot, var det annat ljud i de svenska hemmen. Då hade flyktingkrisen, terrorattacker hit och dit samt börsdramatik ett starkare tag om svenskar och optimismen var inte i närheten av de höjder den dansar på nu. Förhoppningsvis håller högkonjunkturen i sig. Läs mer här.